Faktorsbostaden

Sågverksfaktorn bodde i vad som kallades Bygget inne i viken, som var färdigt redan 1871.
Faktorsbostaden var efter 1937 uthyrd fram till 1964, då jag köpte den av Iggesunds Bruk. De första sexton åren användes den som fritidshus, men från 1980 som permanent bostad. 
Text : Hans lundgren

Såg och tork hus

På fotografier från sågverksepoken ser man stora brädstaplar, som sträckte sig från Saltviks kaj längs åsen ända bort till Grötviken. 
Där finns ännu resterna av stengrunden till ett tork-hus för virket. Även på andra sidan inloppet till Saltviken fanns brädstaplar längs den östra delen av Saltviks udde.
Det bör tilläggas, att man jämte sågverksdriften också tillverkade träkol i Saltvik. August Johansson var känd som den siste kolaren i Saltvik. Han bodde med sin familj i ett litet hus
Text: Hans Lundgren

Saltviks sågen

Under de första åren av 1900-talet gjordes stora moderniseringar av sågverket och arbetsstyrkan ökades till ungefär tre hundra man. Calissendorf lät också bygga en mindre såg på andra sidan viken. Den drevs elektriskt med ström som producerades av ångmaskinen i det större verket och transporterades via en ledning som drogs mellan pålar i vattnet. Råvaran till sågarna kom från trakten kring Dellensjöarna och genom flottning på Delångersån till Saltvik.
Som mest kunde sjuttio till åttio tusen timmerstockar ligga i Saltviken i väntan på att bli uppsågade! Fotografier finns bevarade, där man ser att viken är fylld av flyttimmer. 
Text: Hans Lundgren

Arbetar bostäder

Beläget längst uppe vid Saltviken. Det är rivet nu, men rester av stengrunden till huset finns kvar. Efter det sågverket hade lagts ned beslöt styrelsen för Iggesunds Bruk i slutet av 1930-talet att anslå 40.000 kronor för att anlägga ett semesterhem i Saltvik för Håstaholmens anställda.
Förutom Hotellet och Herrgården kunde man använda kasernerna på åsen, som rymde ett 40-tal familjer. 
För de semestrande inrättades att centralkök på planen, där nuvarande Fyrvägen börjar nära bussens vändplats.
Där fick de varje dag hämta ett lagat mål mat och även andra än de anställda hade möjlighet att för mindre än ett par kronor köpa en portion vällagad mat! Saltviks fritidsområde blev ett populärt semestermål för de anställda vid Håstaholmen under några årtionden till dess man flyttade till Iggesunds semesterhem på Mössön. 
Text: Hans Lundgren

Affären

Enligt ”Geflebogs läns kalender för 1902″ fanns en handlare Gustaf Söderlind.Han var född i Saltvik och son till faktor Anders Söderlind, som kom från Värmland till Saltvik 1878.
Gustafs bror står som handelsbiträde. Familjen Söderlind flyttade till Delsbo 1909.Det är sannolikt, att Gustaf några år var affärsföreståndare för ovannämnda Saltviks Handelsaktie-bolag. Sedan kom grosshandlaren Per Johan Persson in i bilden som handlare med Fredrik Sundén som handelsbiträde.
De var släkt med varandra. Det var i det ovannämnda, nu rivna huset. Fredrik och hans fru Anna övertog affären, som de senare flyttade över till Hedströms gård, nuvarande Samuelssons hus. Anna drev affärsrörelsen vidare även efter Fredriks död.
Anna gifte om sig med Alfred Skoglund och fortsatte att tillsammans med honom driva verk-samheten vidare . De hade även filialer i Mellanbyn och Hamre.
Text: Hans Lundgren

Herrgården

Herrgården såldes för ett par årtionden sedan av Iggesunds Bruk till Filadelfiaförsamlingen i Hudiksvall. Sommartid bedrev man där en av många uppskattad kaférörelse.
I övrigt använde man Herrgården till möten och olika sammankomster tills man för ett par år sedan överlät anläggningen till en utlandssvensk familj, bosatt i Singapore, men med anknytning till Hudiksvall. Byggnaden hade dessförinnan rustats upp och är nu i gott skick.
Text: Hans Lundgren

Hotellet

Hotellet överläts 1969 till Hudiksvalls Segelsällskap, som använde det som klubbhus fram till 2003. Ny ägare blev då organisationen Ecosus, som har bildats av ett tiotal mindre företag verksamma inom området miljöskydd.
Syftet med förvärvet är att på sikt i Saltvik skapa ett ekologiskt kunskapscentrum, där man ska kunna finna miljöanpassade lösningar vad gäller avlopp, energi och byggnadsmaterial med mera. 
Man kommer också att anordna kurser, seminarier och utställningar om miljö och ekologi.
Tills vidare kommer huset att upplåtas till företag och skolor för olika arrangemang och för privata tillställningar.
Man erbjuder enkelt logi med självhushåll, och under en begränsad tid på sommaren kommer man att driva vandrarhem i Saltvik.
För besökande arrangerar man havskajakpaddling enligt särskild överenskommelse. Till anläggningen hör en stor brygga samt uthus med bastu och tvättrum nära stranden, som kan få disponeras av besökande båtfolk under sommaren.
Sök